Gastronomiju

Život na otoku možda i jest obilježen ograničenim izborom u svakodnevnom životu, pogotovo namirnica koje taj komadić zemlje pruža. No, u svijesti otočana, more koje ih okružuje ne odvaja Prvi Brač od Drugoga ili Trećića, nego ih spaja, daje im život i prenosi ono što je za život potrebno s jednog otoka na drugi, bez obzira koliko ti otoci (i kontinenti) bili međusobno udaljeni – jer more ne mora brinuti o udaljenosti, ono je svuda – more.

Od onoga što su na otoku zatekli i onoga što su na otok svo to vrijeme donosili, naši su preci tisućljećima gradili hedonističku tradiciju koju ljubomorno čuvaju i prenose s koljena na koljeno. Voće i povrće, meso domaćih životinja i divljači, ribe i plodovi mora… a sve začinjeno aromatičnim mediteranskim travama, marinirano i soljeno, sušeno ili kuhano, pečeno na kominu ili ispod peke, uz domaće maslinovo ulje, vina i rakije. Okus slastica od meda, bajama, oraha, grožđica, smokava ili drugog voća neusporediv je s onima s kopna.

Prednost je otočke prehrane nezainteresiranost za svije(s)t globalnog tržišta – na stolu se nađe ono što je netom ubrano, ulovljeno ili izvađeno iz mora. Supermarket generacije uskoro se više neće sjećati da postoji lovostaj na srdelu, da postoji doba kad se ide na lignje, da u rano proljeće još nema mladog boba, šparoga ni rotkvica, a neće znati niti u koje to doba dolaze mladi janjčići i kozlići. Neće im biti poznat ni okus ribe s gradela koja je do prije par minuta plivala u moru, okus hobotnice ispod peke, rogača, smutice ni pravog prošeka.

Izraz “zdrava hrana” na otoku ne asocira na makrobiotiku ni vitaminske pripravke, a svakako ne uključuje mješavine začina iz vrećice. Zdravo je isključivo – prirodno i svježe, a glavni su konzervansi – sol, bura, dim, domaće ulje i kvasina.

Na ovim ćete stranicama naći opise i recepte jela otoka Hvara – kušajte ih i na svojim nepcima ponesite uspomene na njih kad se morem otisnete prema svojem domu. Ako je čovjek ono što jede, kad jedanput kušate ono što vam otok pruža, postat ćete – otočaninom. Dobro nam došli – i dobar tek!