Jelsa

Smještena na sjevernoj i južnoj obali središnjeg dijela otoka Hvara. Prostire se na 121,2 km2. Prema popisu iz 2001. godine Općina Jelsa ima 3.656 stanovnika. Obuhvaća 12 naselja: Gdinj, Gromin Dolac, Humac, Ivan Dolac, Jelsa, Pitve, Poljica, Svirče, Vrboska, Vrisnik, Zavala i Zastražišće. Područje Općine Jelsa kao i cijeli otok ima bogato razvedenu obalu s pripadajućim otočićima, mnoštvom uvala i otoka. Jelsu omeđuju dva najviša otočna vrha, na zapadu Sv. Nikola, a na istoku Hum. Jelsa ima blagu klimu, s toplim zimama i ugodnim ljetima, a cijelo područje općine obiluje raskošnim mediteranskim raslinjem.

Mirise i okuse, brodove i ljude malog mista s velikom lukom, koje potok dijeli na Velu i Malu Bandu dočarava nam naselje Jelsu. Naseljenost područja Jelsa možemo pratiti od prapovijesti, doba Grčke kolonije i vremena Rimskog carstva. Jelsu u 8. stoljeću naseljavaju Hrvati kao i cijeli otok. Jelsa se spominje u 14. stoljeću kao luka naselja Pitve (Portus de Pitue) nastala oko crkve sv.Ivana.

Od 1945. godine Općina Jelsa doživljava svoj gospodarski i turistički razvoj. Stvaranjem Hrvatske države te potom nametnutog nam Domovinskog rata 1991. godine, mještani Jelse i susjednih naselja uključuju se u obranu domovine. Godine 1993. osniva se Općina Jelsa sa 12 pripadajućih naselja.